Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Αγαπητοί συνάδελφοι

Το έγγραφο που  αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των υγειονομικών, έχει κοινοποιηθεί και έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς το ΤΣΑΥ την ΓΓ αυτοαπασχολουμένων του Υπ. Εργασίας και τον ΠΙΣ (βλ. συνημμένα).


Ουσιαστικά θέτουμε υπόψη τους το νομικό πλαίσιο που αφορά το καθεστώς ασφάλισης των μετατασσομένων λόγω κινητικότητας, είτε μετά από διαθεσιμότητα είτε λόγω εξαίρεσης από την διαθεσιμότητα αλλά και το καταστατικό του ΤΣΑΥ στο οποίο αναφέρονται οι προϋποθέσεις ασφάλισης στο ταμείο του οποίου τμήμα που μας αφορά σας αποστέλλετε συνημμένο.

Εν τέλει σύμφωνα με τα παραπάνω ο μετατασσόμενος υγειονομικός διατηρεί τα ασφαλιστικά του δικαιώματα εφόσον η μετάταξη του γίνει στα πλαίσια της κινητικότητας (μεσοπρόθεσμο σχετ. νομοθεσία εγκύκλιος Υπ. διοικ. Μεταρρύθμισης κ.α.) ταυτόχρονα δικαίωμα ασφάλισης στο ΤΣΑΥ, σύμφωνα με το καταστατικό του ταμείου, έχουν όλοι οι υγειονομικοί που κριτήριο για τον διορισμό τους είναι ο τίτλος σπουδών τους, άλλωστε ή εγγραφή του υγειονομικού στο ΤΣΑΥ γίνεται ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στο σύλλογο και είναι προϋπόθεση για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, ως εκ τούτου ταυτίζεται με την ιδιότητα του υγειονομικού και όχι με το επάγγελμα που ασκεί εκτός εάν αποποιηθεί αυτή την ιδιότητα ζητώντας την διαγραφή του από τον αντίστοιχο υγειονομικό σύλλογο και το ΤΣΑΥ δηλαδή καταθέτοντας την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι, αν τα παραπάνω είναι γνώσεις που τις έχουμε εμείς ως ασφαλισμένοι και όχι οι φορείς που μας ασφαλίζουν;...!

Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μια κίνηση που έγινε εκ παραδρομής και άρα περιμένουμε την διόρθωσή της εντός των επομένων ημερών ή πρόκειται για άλλη μια δόλια και παράνομη κίνηση εναντίων μας που σκοπό έχει να μας φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση και να μας εξαναγκάσει σε παραίτηση; Είμαστε αναγκασμένοι να προκρίνουμε την δεύτερη περίπτωση γιατί:

1) Έχουμε πληρώσει τον μεγαλύτερο φόρο "αίματος" αφού οι συνάδελφοί μας ήταν οι προκρινόμενοι στις λίστες των απολυομένων λόγω κινητικότητας με ποσοστά της τάξης του 60-80% τι στιγμή που ο κύριος Μητσοτάκης διατείνονταν ότι αυτοί που έχουν τα περισσότερα προσόντα δεν κινδυνεύουν να απολυθούν .

2) Οι μετατάξεις όσων έγιναν δεν έγιναν με κριτήριο την επιστημονική επάρκεια του καθενός και δεν τοποθετηθήκαμε σε θέσεις αντίστοιχων προσόντων με αποτέλεσμα να υποβαθμιζόμαστε καθημερινά ασκώντας καθήκοντα που θα μπορούσε να ασκήσει και ένας υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στους διαδρόμους του ΥΠΕΠΘ διαδίδονταν για μας ότι «ή θα πάνε στα ιατρεία τους ή θα γίνουν κλητήρες!!!». Δηλαδή να φύγουν οι ποιο υψηλά καταρτισμένοι και να μείνουν οι λιγότερο καταρτισμένοι..;

3) Η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου ενώ προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ που έχουν γίνει δεκτές από την διοίκηση και μας δικαιώνουν, την στιγμή που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα για δικηγόρους, μηχανικούς, γυμναστές, μουσικούς και άλλες τεχνικές και μη ειδικότητες, οι Ιατροί και οι Οδοντίατροι θα πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες και γι αυτούς κάθε φορά... μπορεί να ισχύουν άλλα... και φυσικά το ΥΠΕΠΘ τουλάχιστον την τελευταία πενταετία επί θητείας πλείστων υπουργών επιμένει να κρατάει θολή στάση εναντίον μας, παρά τα υπομνήματα και τις αποφάσεις που έχουμε καταθέσει.

Άραγε ποιοι έχουν την δυνατότητα επί διαφόρων κυβερνήσεων και υπουργών να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν τέτοιες πολιτικές απόψεις διαχρονικά!

Μήπως αυτοί είναι κάποιοι "πληνάδελφοι" οι οποίοι λειτουργούν υπό την "προβιά" του συνδικαλιστή ή του συμβούλου(!) -απλό προβληματισμό εκφράζω, για ακόνισμα της κοινής λογικής-.                 

Τελικά ο καιρός της υπομονής τελείωσε, εάν σε διάστημα 15 ημερών όπως ορίζεται από τον νόμο δεν έχουμε απάντηση που να λύνει το πρόβλημα που "άγνωστο πως..." προέκυψε, δεν θα κινηθούμε ενάντια στη διοίκηση του ΤΣΑΥ και της ΓΓ του υπουργείου εργασίας μόνο αλλά και εναντίον κάθε υπαλλήλου, προϊσταμένου ή διευθυντή που συμμετείχε στην εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου με το ερώτημα της παράβασης καθήκοντος αφού το νομικό πλαίσιο ακόμα και αν δεν τους ήταν γνωστό ως όφειλαν, μετά τις κοινοποιήσεις των εγγράφων μας αυτό τους έγινε γνωστό, ήδη η πρώτη αγωγή έχει κατατεθεί από συνάδελφο.

Ακόμα και αν, όπως εύχομαι, αποδειχθεί ότι το θέμα σχετικά με το ασφαλιστικό ήταν απλά μια λάθος ερμηνεία, από τα υπόλοιπα που αναφέρω τίποτα δεν έπαψε να ισχύει και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Με τιμή

Παπανδρέου Λάμπρος Ιατρός Μ/Γ

Πρόεδρος
Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Εκπαιδευτικών Παιδαγωγών (ΠΕΙΕΠ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου